Tuesday, November 10, 2015

Aleksandri kook

Enne Keniga kohtumist ma isegi ei teadnud midagi sellest koogist. Ken ütles, et see on tema lemmik-kook ning seetõttu otsustasin, et õpin seda tegema. Nüüd on niimoodi, et ma ei saa seda kuskil mujal süüa, sest teised ei oska seda teha nii hästi, kui mul välja tuleb. Minu kook on kohvikutes pakutavatest palju mahlasem ja maitsekam.
Tainas:
  • 200 g võid
  • 1 dl suhkurt
  • 1 muna
  • 1 tl vaniljeekstrakti või 4 tl vaniljesuhkurt
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 4,5 dl jahu
Täidiseks moosi, mina kasutan vaarikamoosi. Tavaliselt läheb umbes pool purki või nii.

Glasuuri teen tuhksuhkru, vähese vee ja paari supilusika moosiga. Moos värvib glasuuri ilusti roosaks. Algses retseptis oli kirjas, et tuhksuhkrut läheb umbes 250 g, ma ei ole väga mõõdu järgi teinud, panen tunde järgi aga tavaliselt läheb umbes 150 g. Kõigepealt segan tuhksuhkru moosiga ja siis lisan väikese sortsu vett, et glasuur oleks määritav. (Glasuur teha ikkagi kõige viimasena, sest muidu hakkab tahenema ja siis ei saa midagi teha sellega.) Tihti tehakse ka kakaoga väike kogus pruuni glasuuri, et mustritega kaunistada.

Lase või seista toatemperatuuril, kuni see on pehme. Sega või ja suhkur (kui kasutad vaniljesuhkurt siis seda see eelnevalt suhkruga kokku) ning lisa muna ja vaniljeekstrakt, kui kasutad seda. Sega jahu ja küpsetuspulber ning lisa see või-suhkru-munasegule.

Määri tainas ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetus ahjuplaadile. Torgi kahvliga igale poole väikesed augud, et taigen küpseks ühtlasemalt. Küpseta 175°C juures elektriahjus 15 minutit, gaasiahjus läheb ~25 minutit. Lase jahtuda. Lõika plaat pooleks. Määri poolele moosi ja tõsta teine pool sinna peale. Seejärel tee glasuur ja kata kook. Siinkohal, kuna ma teen selle koogi tavaliselt eelmisel õhtul valmis, lasen koogil seista öö otsa ja glasuuril taheneda. Hommikul lõikan ääred ära, ilusaks ja sirgeks ning lõikan koogi tükkideks.

No comments:

Post a Comment